Mee Kolok sememangnya amat popular di negeri Sarawak. Boleh dikatakan Mee kolok antara menu wajib untuk dicuba jika anda datang ke Sarawak. Di semenanjung Malaysia, tidak banyak kedai makan dan restoran yang menyediakan hidangan ini, jadi agak sukar juga untuk kita mencuba Mee Kolok ini. Jadi untuk hari ini saya ingin berkongsi dengan anda resepi Mee Kolok yang boleh anda sediakan sendiri di rumah tanpa perlu ke Sarawak.
Mee Kolok Sarawak
Bahan bahannya :-
- Mee Sanggul (dicelur)
- Potong Ayam (potongan kecil)
- Bawang Merah (dipotong dadu)
- Bawang Putih (dipotong dadu)
- 2cm Halia (dimayang)
- Lada Hitam (ditumbuk kasar)
- Minyak
- Garam
- Air
Bahan-bahan hiasan :-
- Daun Ketumbar (dihiris)
- Cili Merah (dihiris)
- Sayur Sawi (dihiris)
Cara penyediaan :-
1 - Panaskan minyak dan goreng bawang putih, bawang merah, halia hingga naik bau.
2 - Kemudian, masukkan ayam dan kacau sehingga rata diikuti kicap dan air.
3 - Masak sehingga ayam betul-betul masak.
4 - Letakkan mee sanggul di dalam mangkuk dan tuang kuah sup di atas mee.
5 - Hias dengan daun ketumbar dan cili merah.
6 - Boleh juga letakkan sedikit sayur sawi dan juga boleh juga memotong cili padi bersama kicap.
7 - Mee sanggul juga boleh digantikan dengan mee wantan.
8 - Sedia untuk dihidangkan.
Cara penyediaan resepi ini amat mudah dan senang. Selamat mencuba!!
0 ulasan :
Post a Comment